Een brandingvideo: waar moet je op letten?

In dit artikel:
  Add a header to begin generating the table of contents

  Ik neem aan dat je altijd probeert bewuste keuzes te maken, zeker wanneer je er over nadenkt iets te kopen. Maar er is altijd iets wat zeer doorslaggevend is bij het maken van beslissingen: ons gevoel. We stellen ons altijd de vragen: is dit nuttig en leuk? Is dit te vertrouwen en gun ik het diegene?

  Het is dus belangrijk dat mensen een goed gevoel bij jouw bedrijf krijgen. Dat goede gevoel kan je creëren met een brandingvideo. In dit blog leg ik uit hoe je dat doet en waar je op moet letten bij het schrijven van jouw merkverhaal. Een merkverhaal is natuurlijk nodig, voordat je de video maakt.

  Het doel van een brandingvideo

  Allereerst is het belangrijk om helder het doel van een brandingvideo uit te leggen. We merken namelijk dat veel bedrijven in hun bedrijfsfilm heel erg gefocust zijn op het promoten van hun producten en diensten. Natuurlijk heb je video’s nodig, waarin je dat doet. Maar in een merkvideo hoort de focus daar juist niet op te liggen. In deze soort video’s vertel je juist het achtergrondverhaal. Je vertelt over wat het bedrijf drijft, waar ze in geloven, welke normen en waarden ze hebben en welke maatschappelijke impact ze willen maken.

  Laten we even een bakker als voorbeeld nemen. Hij kan vertellen dat hij de lekkerste verse broodjes maakt en een uitstekende service heeft. Dan focust hij zich op zijn producten en diensten. Of hij vertelt wat hem drijft om elke ochtend vroeg zijn bed uit te gaan en waarom hij zijn vak zo mooi vindt. In dit geval richt hij zich op zijn identiteit, oftewel het merk.

  Een brandingvideo is er helemaal op gericht om een connectie met je doelgroep te maken. Door je merkverhaal te vertellen, leert de kijker jouw bedrijfsidentiteit beter kennen en zal daarnaast, mits je het verhaal goed overbrengt, een positief gevoel bij jouw bedrijf krijgen.

  Hoe vertel ik mijn merkverhaal op de goede manier?

  Het begint allemaal met inzicht. Je moet 100% helder hebben waar je als bedrijf voor staat, wat je missie is en waar je in gelooft. We hebben gemerkt dat veel bedrijven dit eigenlijk nog niet zo goed weten. Dat is ook niet gek, want sommige bedrijven richten zich te veel op de dagelijkse taken en vergeten de tijd te nemen om hun verhaal te definiëren. Andere bedrijven hebben simpelweg wat moeite om hun merkverhaal uit te werken, omdat ze niet weten wat belangrijk is om in zo’n verhaal te vertellen.

  Maar om tot een goed merkverhaal te komen heb je bepaalde inzichten nodig. Dat krijg je door de juiste vragen te stellen en te beantwoorden. Dat is de reden waarom wij met onze klanten altijd een uitgebreide sessie inplannen. We gaan dan echt de diepte in en stellen vaak hele lastige vragen (althans dat wordt zo ervaren), maar uiteindelijk resulteert dat wel in de nodige inzichten, bij de klant én bij ons. Zo leggen we de basis voor een goed merkverhaal en uiteindelijk een mooie merkvideo.

  Laten we om je een indruk te geven even 5 vragen behandelen, die in zo’n sessie naar voren komen.

  1: Wat was de reden om dit bedrijf op te richten?
  Om een bedrijf te leren kennen, is het goed om helemaal terug naar het begin gaan. Ooit kwam iemand met het idee om het bedrijf te starten en diegene zal daar een goede reden voor hebben gehad. We gaan dus eerst specifiek opzoek naar de drijfveren, waardoor dit bedrijf is opgericht. We achterhalen de belangrijkste trigger. Dat zou bijvoorbeeld passie kunnen zijn, maar ook een unieke kans die toen voorbij kwam, waarna er besloten werd om die kans te pakken.

  2: Wat maakt dit bedrijf uniek?
  Iets wat uniek is, onderscheid zich. Bovendien worden unieke dingen beter onthouden. Daarom zoeken we naar wat het bedrijf uniek maakt. Ook in dit geval focussen veel bedrijven zich te vaak op hun producten en diensten. Maar hetgeen wat jouw bedrijf uniek maakt, kan ook in hele andere dingen zitten, zoals de visie, de bijzondere werkwijze of ontwikkelingen die het bedrijf heeft doormaakt.

  3: Met welke maatschappelijke ontwikkelingen en uitdagingen heeft dit bedrijf de afgelopen jaren te maken gehad?
  In een merkvideo is het enorm krachtig om te laten zien hoe je met bepaalde ontwikkelingen en uitdagingen bent omgegaan. Ieder bedrijf heeft te maken met tegenslagen en lastige situaties. Nu wil ik wel heel duidelijk zeggen dat je absoluut niet de nadruk op negatieve dingen moet leggen, maar je kunt wel vertellen hoe je lastige situaties hebt opgelost, waardoor het bedrijf zich in positieve zin heeft ontwikkeld en beter de klanten kan bedienen. Zo kom je transparant over, wat goed is om sympathie en vertrouwen van jouw doelgroep te winnen.

  4: Wat motiveert jullie nog meer, naast het verdienen van geld, om dagelijks te werken?
  Het is een redelijk platte vraag, maar voor veel bedrijven wel een eye-opener. Natuurlijk draait het in business om geld, maar er is vrijwel altijd ook een morele reden waarom bedrijven doen wat ze doen. Dat is precies wat we met deze vraag willen achterhalen.

  Een morele reden kan bijvoorbeeld te maken hebben met integriteit, verantwoordelijkheid of respect voor mensen en het milieu. Je zou de vraag ook zo kunnen stellen: wat wil je als bedrijf maatschappelijk betekenen?

  Nike verdient bijvoorbeeld geld met het verkoop van sportkleding, maar naast dat ze daar geld aan verdienen willen ze er maatschappelijk voor zorgen dat atleten van alle niveaus ondersteund worden om hun beste prestaties te leveren. Coca Cola verdient geld met het verkoop van frisdrank, maar hebben als morele reden dat ze iedereen een stukje vreugde in het dagelijks leven willen bieden.

  5: Waar willen jullie over 5 jaar staan?
  Het vertellen van je ambities en doelen geeft mensen een goed beeld over de richting die een bedrijf kiest. Als ze weten waar het bedrijf zich de komende jaren voor inzet en hoe ze dat gaan doen, kan je een bepaalde goodwill krijgen. Doordat je duidelijkheid geeft over je toekomstplannen kunnen mensen ook beter verklaren en begrijpen waarom je bedrijf nu op een bepaalde manier handelt.

  Goed, ik hoop dat je door deze 5 vragen meer inzicht krijgt in jouw merkverhaal. Mocht je er niet helemaal uitkomen of heb je in het algemeen vragen over video marketing? Dan zou je een gratis adviesgesprek kunnen inplannen. Hierin gaan we kijken wat voor jou de beste manier is om jouw merkverhaal in een video te vertellen. Het gesprek is vrijblijvend. Het slechtste wat jou kan overkomen is dat je wat inzichten rijker bent.

  Merkverhaal schrijven

  “Een goed verhaal bereikt niet alleen het hoofd, maar ook het hart”

  Dat is een quote van Joost Schrickx, een ervaren filmmaker en scenarioschrijver en bovendien auteur van meerdere boeken over storytelling. Die quote klopt natuurlijk volledig. Als je er niet in slaagt het hart te bereiken, creëer je ook niet een gevoel en dan wordt het ook heel moeilijk om je kijker in beweging te krijgen.

  Zoals eerder gezegd, is een brandingvideo volledig gericht op het maken van een connectie tussen jouw bedrijf en de kijker. Die connectie kan je moeilijk maken als je merkverhaal alleen wat statische informatie bevat. Het is dus een uitdaging om de informatie in een verhaal te verpakken. In de marketingwereld noemen we dat storytelling. Het is één van de meest effectieve manieren om je boodschap over te brengen en kijkers geboeid te houden.

  De productie van een brandingvideo

  Als het merkverhaal af is, kan je dit in een video verwerken. Je wilt natuurlijk de boodschap op een prikkelende wijze over brengen, waardoor je een bepaalde emotie opwekt. In een branding video is het belangrijk dat je de boodschap vertelt op een manier die bij het karakter van het merk past.

  Op basis van je merkverhaal en het karakter kies je de muziek, de shots en de stijl om uiteindelijk jouw merkvideo te produceren. Uiteraard is het zeer belangrijk dat je, voordat je de video opneemt, een videoscript maakt. Hoe je dat precies doet, leggen we in dit blogartikel uitgebreid uit.

  Heb je hulp nodig bij jouw merkvideo? Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Je kunt ons telefonisch of per mail bereiken, maar ook online een adviesgesprek inplannen.

  Anderen bekeken ook:

  Meer informatie over marketing?