Hoe houd je de kijkers van je video vast?

In dit artikel:
  Add a header to begin generating the table of contents

  Stel dat je deze situatie voor: je hebt veel tijd en energie gestopt in het maken van een video. Maar als je de video online hebt gezet, kom je erachter dat de viewtime van jouw video enorm tegenvalt. Je ziet dat de kijkers al snel afhaken, waardoor ze jouw boodschap niet (goed) hebben ontvangen.

  Nou kan ik mij voorstellen dat dit heel frustrerend kan zijn. Daarom deel ik graag een aantal technieken waarmee je de aandacht van de kijkers wel weet vast te houden en de viewtime kunt verhogen.

  1: De 10 seconden regel

  Het begin van de video is heel cruciaal. Daarom passen wij altijd de 10 seconden regel toe. Als je de kijker niet binnen 10 seconden weet te boeien, is de kans zeer groot dat hij niet verder kijkt. Denk dus goed na hoe je de kijker in de eerste 10 seconden kunt prikkelen.

  Dat kan je doen door direct een belofte te doen. Dan vertel je wat de kijker te weten komt na het kijken van deze video. Een andere techniek is om een ‘open loop’ toe te passen. Dit is een verteltechniek waarbij je een vraag of probleem kort toe licht, maar onopgelost laat, waardoor de kijker meer wilt weten en aandachtig verder blijft kijken.

  Andere openingen die goed werken, is het vertellen van het grootste voordeel of pijnpunt. Je zou ook kunnen starten met een opvallend feit of extreme situatie.

  2: Storytelling

  Je kunt informatie op meerdere manieren vertellen. Je kunt puur en alleen de feiten presenteren, maar je kunt ze ook verpakken in een goed verhaal. In de marketingwereld noem je dat storytelling. Als je bepaalde informatie in een goed verhaal kunt verpakken, zal je boodschap veel beter overkomen.

  Mensen zijn dol op goede verhalen. Het creëert meer betrokkenheid, emotie en zorgt ervoor dat we informatie beter onthouden. Daarnaast is het niet de informatie, maar de emotie die mensen uiteindelijk in beweging krijgt.

  Bedenk dus hoe je jouw boodschap in een goed verhaal kunt verwerken.

  3: Voortgangsbalk

  Het is ongelofelijk simpel, maar werkt op social media platforms, zoals Instagram, Tiktok en Facebook enorm goed: een voortgangsbalk. Het is een psychologisch trucje dat de kijktijd van je video flink verhoogd. Hoe dit psychologisch precies in elkaar zit, zal ik niet op ingaan. Maar ik kan je wel vertellen dat het werkt.

  Voortgangsbalken worden niet alleen in video’s toegepast, maar ook bij bijvoorbeeld blogartikelen.

  4: Zooms en shotwisselingen

  Wanneer je te lang naar hetzelfde shot zit te kijken, is de kans supergroot dat je de aandacht verliest. Het wordt saai. Een video is veel dynamischer als je regelmatig van shot wisselt. Doordat de kijker steeds nieuwe dingen, of dingen vanuit een ander perspectief ziet, zal dat zijn aandacht vasthouden. Maak daarom tijdens de opnames shots vanuit meerdere standpunten.

  Een andere goede tip, is om bepaalde handelingen vanuit een totaalshot en close-up op te nemen, zodat je in de montage de optie hebt om bij dezelfde handeling van shot te wisselen.

  5: Visuele elementen

  Visuele elementen trekken de aandacht van de kijker. Je kunt ze dus niet alleen inzetten om je video er mooier uit te laten zien, maar ook om kijkers geboeid te houden. Je kunt titels gebruiken om belangrijke informatie te benadrukken of om een gevoel van structuur en organisatie te creëren.

  6: Statistieken

  Opvallende feiten of statistieken kunnen een trigger zijn om langer naar een video te kijken – zeker als het schokkende statistieken zijn. Het is goede manier om de omvang van een probleem in een beter perspectief te brengen. Daarnaast kan het ook een gevoel van urgentie opwekken.

  Je kunt bepaalde feiten benoemen, maar ook met visuele elementen weergeven, want zoals eerder uitgelegd, zijn titels en visuele elementen ook prikkels die de kijker langer vasthoudt.

   

  Dit waren 6 technieken waarmee je de aandacht van de kijker gemakkelijker vast kunt houden. Als je een aantal van deze technieken subtiel in je video’s toepast zal de kijktijd langer worden.

  Anderen bekeken ook:

  Meer informatie over marketing?