5 cruciale onderdelen van een videoscript

In dit artikel:
  Add a header to begin generating the table of contents

  Een videoscript is cruciaal om een succesvolle video te maken. Het geeft duidelijkheid over de doelstelling, de boodschap en de stijl van de video, maar helpt ook om de opnames efficiënt te laten verlopen. Zeer handig dus, maar hoe maak je eigenlijk een goed videoscript.

  In dit blogartikel vertel ik je 5 cruciale onderdelen die je in elk videoscript kunt verwerken, zodat je voor de opnames goed bent voorbereid en er zeker van bent dat de opnamedag vlot en zonder problemen verloopt.

  Waarom een videoscript onmisbaar is.

  Een videoscript is een absolute must-have, voordat je überhaupt een video kunt opnemen. Als je geen videoscript maakt, kom je er meestal in de montage achter dat je de boodschap niet lekker hebt verwoord of dat je belangrijke shots bent vergeten te maken. Soms gaat het zelfs al tijdens de opnames fout, omdat je bijvoorbeeld bepaalde spullen mist, die nodig zijn om bepaalde shots te kunnen maken.

  Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de video. Super zonde natuurlijk! Daarom is het videoscript cruciaal. Het geeft duidelijkheid, context, is een goede leidraad tijdens de opnamedag en het voorkomt dat je fouten maakt of belangrijke dingen vergeet.

  Laten we starten met het eerste belangrijke onderdeel van een videoscript: de briefing

  Onderdeel 1: De briefing

  In de briefing leg je haarfijn uit wat iedereen precies van deze videoproductie kan verwachten. In dit onderdeel vat je samen

  • wat voor soort videoproductie het is.
  • welk doel de video heeft.
  • welke boodschap je wilt overbrengen.
  • welke doelgroep je met de video wilt bereiken.

  Daarnaast leg je uit hoe je de video gaat opnemen, welke stijl je toepast en alle andere relevante dingen die de nodige aandacht verdienen. Door een duidelijke briefing te schrijven, zorg je ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit, er geen misverstanden en iedereen weet wat er verwacht wordt.

  Onderdeel 2: Het script

  In het script beschrijven we hoe de video er inhoudelijk en visueel uit komt te zien. Allereerst bepaal je de structuur. Met andere woorden: je legt uit hoe de video wordt opgebouwd. Een veel voorkomende videostructuur ziet er zo uit:

  1: Hook (aandachtstrekker)
  2: Probleem
  3: Oplossing
  4: Call to Action?

  Hook
  Als je wilt dat mensen je video afkijken, is het zeer belangrijk dat je ze in de eerste seconden van de video weet te triggeren. Vraag je daarom van tevoren af: waarmee trek je de aandacht?

  Een goede manier om dat te doen is het inzetten van een hook. Dat is een prikkelend en nieuwsgierig makend stukje video wat de kijker verleid om de video verder te kijken. Dat zou bijvoorbeeld een mooie quote uit een interview kunnen zijn, maar je zou de kijker ook een mooie belofte kunnen doen of een extreem eindresultaat laten zien.

  Probleem
  Als je de aandacht hebt, kan je het probleem uitleggen. Probeer ervoor te zorgen dat de kijker zich in de situatie herkent. Het is vooral effectief wanneer je erin slaagt de grootste pijnpunten bloot te leggen. Vervolgens doe je er nog een schepje bovenop door de gevolgen hiervan te benadrukken. Het menselijk brein wordt namelijk veel meer getriggerd door pijn en angst dan door plezier.

  Oplossing
  Als de kijker beseft dat het probleem erg groot is, wil diegene natuurlijk heel graag een oplossing. In het derde deel van de video leg je precies uit hoe de kijker zijn probleem kan oplossen. Je vertelt wat de voordelen zijn als je actie onderneemt, hoe zijn situatie veranderd en wat voor positief gevoel dat geeft.

  Call to action
  Als laatst, wanneer de video bijna afgelopen is, vat je de boodschap samen en sluit je af met een passende call to action. Wat verwacht je van de kijker? Wat kan de kijker doen om in actie te komen?

  De kunst bij het schrijven van het script, is dat je de inhoud zo simpel mogelijk houdt. Je kunt daarom het best lastige vakjargon of onnodige informatie vermijden. Dat leidt vooral af en maakt de boodschap minder duidelijk.

  Als je de inhoud af hebt, kan je aan de slag met de shotlist. Hierin beschrijf je welke shots je gaat gebruiken om het verhaal te verduidelijken én hoe je de shots gaat maken. Vergeet ook niet te vermelden welke shots je in zijn totaal wilt opnemen, welke medium en welke close.

  Voordat je sommige shots gaat maken, heb je bepaalde locaties, mensen, spullen of filmapparatuur nodig. Wat je precies nodig om de shots te kunnen maken, beschrijf je in het derde onderdeel van het videoscript: de productie specificaties.

  Onderdeel 3: De productie specificaties

  Je kunt dit zien als een soort boodschappenlijstje met alle benodigdheden om een bepaald recept te kunnen maken. In dit geval is het recept de video. Dit boodschappenlijstje ziet er als volgt uit:

  1: Locaties
  Je schrijft eerst op welke locaties je nodig hebt om de video op te kunnen nemen. Hierbij vermeld je uiteraard het volledige adres en de contactgegevens.

  2: Cast
  Vervolgens kijk je naar welke mensen je nodig hebt in je video. We noemen dit ook wel de cast. Op basis van je script kan je bepalen welke rollen er vervuld moeten worden en wie er aan bepaalde scénes mee moeten werken. Al deze mensen zet je op een lijstje, zodat je ze vervolgens kunt benaderen.

  3: Probs
  Je hebt uiteraard ook probs nodig om mooie shots kunnen maken. Probs zijn attributen die nodig zijn om het decor mooi in te richten of om bepaalde handelingen te kunnen doen. Een voorbeeld van een prob kan een bedrijfsbusje zijn of bijvoorbeeld een aantal producten die je in de video wil laten zien. Om te voorkomen dat je iets vergeet, is het een goed idee om ze allemaal op een lijstje te schrijven.

  4: Filmapparatuur
  Het vierde wat je bij de productie specificaties vermeld is de filmapparatuur. Met welke camera ga je de video opnemen, wat voor geluidsapparatuur heb je nodig en hoeveel lichten ga je gebruiken om de shots mooi uit te lichten? Heb je wellicht een statief nodig bij het opnemen van een interview of een drone om luchtshots te kunnen maken. Ook over de filmapparatuur moet van tevoren goed worden nagedacht, zodat je alle gewenste shots kunt maken.

  5: Catering
  Opnamedagen kunnen lang duren en veel energie kosten. Het is dus verstandig dat er voldoende eten en drinken aanwezig is, zodat iedereen scherp blijft. Ook de catering is een onderdeel wat niet op het lijstje mag ontbreken.

  Onderdeel 4: Het draaiboek

  In het draaiboek staat precies vermeld welke scènes waar en wanneer opgenomen moeten worden en welke acteurs of figuranten hiervoor nodig zijn.

  Een draaiboek kan heel uitgebreid zijn. Daarom worden er voor sommige producties callsheets gemaakt. Je kunt een callsheet zien als een persoonlijk draaiboek voor iemand die aan een videoproductie meewerkt. In zo’n callsheet staat alleen de informatie die voor die persoon relevant is. Zo zien ze alleen de tijden van de scénes waar zij bij moeten zijn en krijgen ze specifieke informatie over bijvoorbeeld de kleding die ze moeten dragen of hoe ze het best naar de opnamelocatie kunnen reizen.

  Onderdeel 5: De verzameling van alle contactgegevens

  Het is heel handig om van iedereen die bij de opnames betrokken is, minimaal het telefoonnummer te hebben. Hierdoor kan je in het geval dat er iets niet volgens plan gaat, er vragen of onduidelijkheden zijn, direct communiceren. Je bespaart een hoop tijd en gedoe als je de contactgegevens bij de hand hebt. Het is daarom een goed idee om ze van te voren te verzamelen en te verwerken in jouw videoscript.

   

  Dit waren ze: 5 cruciale onderdelen van videoscript.

  Je weet nu waar jouw videoscript aan moet voldoen om een videoproductie goed voor te bereiden. Heb je hulp nodig bij het maken van een video voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

  Anderen bekeken ook:

  Meer informatie over marketing?